Kategorier
Miljö

Vart tar alla elbilsbatterier vägen?

Kommer vi att slänga alla batterier till i elbilarna när de blir gamla och inte fungerar längre?

Frågan om vad som kommer att hända med alla de batterier som idag finns i våra elbilar är en fråga som har debatterats flitigt och som har varit en felkälla i de många miljökonsekvensbeskrivning om elbilar. Förvånansvärt många av dessa har antagit att man slänger batterierna på tippen när de är uttjänta och då ibland bara efter något år.

Det första man skall konstatera är att batterierna håller mycket längre än vad man tror. Belgiska Tesla klubben för statistik över sina medlemmar. De har upptäckt att första 5 000 milen tappar batterierna i kapacitet för att sedan plana ut. Efter 5,000 mil har de flesta Teslor tappat ungefär 5% av sin ursprungliga batterikapacitet – men det dröjer sedan 25,000 mil till innan de har tappat 5% till.

Det andra är att bara för att ett elbilsbatteri tappar i laddningen så innebär det inte att man behöver kasta hela batteriet. Batterierna i elbilar är inte ETT batteri utan flera tusen små batterier som har kopplats ihop. Det man kan göra är att gå igenom dessa tusentals mindre batterier och ta bort de som inte fungerar. Sedan man kan sälja ett uppfräschad batteri tillbaka. Något Nissan har gjort med batterier till Leafen.

Det tredje man kan göra är att använda batterier till andra syften än elbilar. De går att använda som batterilagring i fastigheter. Det gör inte så mycket då att batteriet inte har full kapacitet. Den har mer än tillräckligt för ett hus eller annan fastighet.

Slutligen när allt detta är gjort och batteriet inte kan användas av något ovanstående så återanvänder man batterierna. Precis som vi gör med glasflaskor eller aluminiumburkar. Visserligen är processen lite mer komplicerad i och med att batteriet i en elbil innehåller flera olika material men principen är densamma. Revolt är tex batteritillverkaren Northvolts program för återvinning av litiumjonbatterier. Northvolt som mål att 50 procent av materialet i nya celler ska komma från återvunnet material år 2030. Givetvis har Tesla även liknande program.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn