Kategorier
Vardag

Elbilar på vintern

Det finns många förutfattade meningar om hur illa det är att äga en elbil under vintern. Den främsta är att man kommer ingenstans på grund av att batteriet inte klarar av kylan.

För det första man kan räkna med en kortare räckvidd på en elbil när det är kallt men det gäller även fossilldrivna bilar. Deras bränsletröst ökar även den när det är kallt.

Räckvidden behöver inte minskar speciellt mycket om man värmer upp bilen innan man kör iväg. Står bilen på laddning kan man på många elbilar starta upp värmen i bilen och även således i batteriet. Tar du sedan bilen när den är varm så minskar inte räckvidden nämnvärt. Dessutom behöver du inte skrapa rutorna för eventuell is och snö har smält när du värmer upp kupén.

Startar du däremot en kall bil som har stått ute hela natten utomhus och utan någon laddkabel inkopplad kommer du att märka en minskning av räckvidden på mellan 20-30%. Men det är som att starta upp en fossilbil som har stått ute i kyla hela natten. Även för den tar det ett tag innan den blir varm. En liten sak som talar till elbilars fördel är att kupén värms upp snabbare. De flesta elbilar har en värmepump som börjar värma kupén direkt i motsats mot en fossilbil där motorn först måste bli varm innan kupén kan bli varm.

Laddar du bilen när den fortfarande är kall så kan laddningen ta mer tid. Detta beror på att batteriet är kallt och då klarar den inte av att ta emot den stora volym av el en snabbladdare kan ge. Vissa bilar som tex Tesla kan förvärma sin batterier till rätt temperatur. Annars får du köra snabbt samt använda regeneringen ett antal gånger och på så sätt kan batteriet värmas upp.

Avslutningsvis elbilar fungerar alldeles utmärkt på vintern. Den stora fördelen är att du får en varm kupé mycket snabbare. En nackdel kan vara kortare räckvidd men samtidigt med dagens stora batterier och lång räckvidd kommer det att påverkar dig som elbilsförare väldigt lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn