Kategorier
Newbie

Elbilar är så dyra

En sak som alltid kommer upp när jag diskuterar elbilar är att de är för dyra. De kostar för mycket at köpa och därför väljer jag en mer traditionell bil.

Det man missar är att räkna på totalkostnaden, det man brukar kalla TCO (Total Cost of Ownership), dvs vad kostar bilen med alla kostnader inräknade. Inte bara inköpskostnaden.

En avhandling från Kungliga Tekniska Högskolan har räknat på kostnaderna kring bilägandet. De jämförde kostnaden med att köpa och äga en elbil med motsvarande bensin- eller dieselbil.

Att inköpspriset kan vara högre på en elbil är sant. Däremot kanske inte alla känner till att elbilen har en betydligt lägre driftkostnad. Enligt vissa modeller är milkostnaden runt 2,6 kr/milen mot 11,4 kr för dieselbil.

Därför är det viktigt att räkna på den totala ägandekostnaden i sin jämförelse. I avhandlingen från KTH drar man fyra slutsatser;

  • Batterielbilar kan vara ekonomiskt konkurrenskraftiga mot förbränningsmotorbilar om de jämförs utifrån totalkostnaden.
  • Totalkostnaden appliceras generellt inte i bilvalsprocessen av köparna.
  • Marknadsintroduktionen av batterielbilar kräver nya tillvägagångssätt för att korrekt kunna uppskatta den verkliga kostnaden.
  • En ökad förståelse och applikation av totalkostnaden i bilvalsprocessen skulle förbättra batterielbilars relativa fördelar med ökad försäljning som följd.

Vill du själv räkna kostnaderna så finns Teslakalkylen, som trots sitt namn fungerar för alla bilar. Ett alternativ en räknesnurra som forskare vid Högskolan i Gävle tagit fram i form av ett Excel-ark. Det kan du läsa mer om här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn