Kategorier
Lång resor

Ladda i Europa

Jag har åkt några gånger med min elbil genom Tyskland och några andra länder i Europa på semester. Det finns några saker man kan tänka på under dessa resor.

Första gången jag åkte en längre sträcka var sommaren 2019. Då var Ionity nätverket under uppbyggnad och de hade en fast avgift på 8€. Vilket var väldigt praktiskt. Dels för att man visste var varje laddning kostade samt att Ionity har precis som Teslas Supercharger nätverk mer än en laddade per plats. Du behöver alltså inte vara orolig att laddaren är upptagen när du kommer fram.

Jag gjorde en liknade resa nu under hösten 2020 och då föll Ionity bort med tanke att de har prisstruktur som innebär att det kostar mer att ladda en elbil än att tanka en fossilbil. Jag var nyfiken på hur mycket det skulle kosta så jag laddade en gång på Ionity. Det kostade mig över 380 kronor!

Det jag rekommenderar är att ha med EON:s laddkort/ app som även fungerar i Europa. Se till att det hotell du stannar på har laddning för elbilar. Booking.com har en filter funktion där du kan söka på hotell som har laddplatser för elbilar.

Slutligen gå med i några av de nätverken som tex Plugshare eller Nextcharge. Då kan du ladda på snabbladdare som tillhör lokala laddnätverk. Se bara till att kontrollera hur mycket det kostar att ladda på dess. Affärsidén för plugshare, Nextcharge nätverken är att ta en avgift ovanpå denna. Vilket innebär i värsta fall att laddningen kostar lika mycket som på Ionity.

Sammanfattningsvis skaffa laddbrickor för några av de större laddnätverken samt de som kan ladda på flera olika. Kör man i Väst-Europa så är det inget större problem att hitta laddare. Men håll koll på vad det kostar för Ionity samt vissa laddare via Plugshare. Slutligen när du bokar hotell/övernattning se till att du kan ladda fullt under natten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn