Kategorier
Lång resor

Elbils semester i Sverige

Hur laddar man som elbilsägare i Sverige när du är på semester? Jag fick prova på de i sommar när jag var med min barn på en minisemester runt Göteborg och Bohuslän.

Det första som gäller är att kolla att du kan ladda över natten när du bokar övernattning. Här hjälper tex Bookings.com dig med ett filter för elbilsladdning. Vilket gör det möjligt att söka på hotell där du kan ladda över natten. Oftast gratis.

Annars så rekommenderar jag dig att skaffa konton på några av de större laddnätverken som finns i Sverige som tex Eon, Bee, Incharge osv. Beställa gärna deras brickor. Själva laddningen blir enklare om du inte behöver ha telefonen uppe när du skall ladda.

Bästa sättet att kolla vart laddare finns är uppladdning.nu som listar samtliga laddare i Sverige. Du kan filtrera på snabbladdare och även om den är en webbtjänst så fungerar den bra på mobilen.

Hur gick det för mig under semestern?

Det gick bra. Vi körde upp till Göteborg och parkerade på Nordstans parkeringshus som ligger centralt i Göteborg och har ett överflöd av laddplatser. Problemet var att man fick ut väldigt lite laddning. Det verkar som om de strypt samtliga laddboxar till ett minimum. Jag lyckades inte ladda upp bilens batteri till ens 80% trots att den stod hela natten.

Lyckligtvis var vi på Universeum flera timmar under dagen och där fanns ett P-hus Focus med hyfsad laddning som dessutom ingick i parkeringsavgiften. Ibland får man betala extra för laddnings så håll utkik för det!

Vi var även i Marstrand och då tänkte jag ladda på en närliggande p-plats. Jag hade brickan och laddningen startade men bilen tog inte mot någon laddning. Vilket fick mig att skippa den laddningen. På vägen hem laddade jag kort på Ionity laddare i Varbergs som numera alltid är lediga. Skälet är det är väldigt dyra. Jag hade tur för laddningen startade innan jag hann starta min app och än så länge är den laddningen gratis.

Sammanfattningsvis, se till att skaffa brickor för de största laddnätyeverken i Sverige. Gör det några veckor innan. Det kan ta tid innan du får brickorna. Boka övernattning med laddning för elbilar. Ha alternativa platser att ladda på om den planerade laddaren strular.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn