Kategorier
Inköp

Fördelar och nackdelar med elbilar

När det gäller elbilar hör man oftast om nackdelarna men sällan om fördelarna.

Nackdelar är som tex man kommer inte så långt på en laddning, att de tar lång tid att ladda, det finns inte så många ställen man kan ladda dem på, batterierna behövs bytas ut inom några år, de är dyra att köpa, de är inte så miljövänliga som man kan tro osv. Däremot är det sällan man hör vilka fördelar de har och hur de är att äga.

Låt oss titta på och utveckla de olika sakerna som sägs om elbilar.

Nackdelar

 • Räckvidden, man kommer inte så långt på en laddning. Den bilen jag har idag är en Kia E-Niro och jag kommer runt 40 mil på en laddning. Vilket jag för det första tycker är en bra bit och för det andra när jag har kört uppemot tre timmar så behöver jag ändå stanna för jag och mina barn behöver en rast.
 • Det tar lång tid att ladda, majoriteten av laddningen görs på natten hemma när du sover. De få gånger du kör längre sträckor behöver man oftast stanna för att äta, gå på toaletten osv. Laddning på min bil tar cirka 30 minuter från 20-80%. Vilket knappast förlänger stoppet speciellt mycket.
 • Det finns inte så många ställen att ladda på. Titta på den kartan från uppladdning.nu. Det finns många ställen i Sverige att ladda på och lika många i Europa. Problem kan uppstå i Norrlands inland samt i forna Öst-Europa. Man får heller inte glömma att det går i nödfall att ladda på någon av de miljontals stickkontakter som finns i varje hus.
 • Batterierna behöves bytas ut. Detta var en nackdel som framfördes ofta när elbilar var nya men har på senare tid klingat av. Skälet är att nu efter över tio år ser vi att batterierna på elbilar håller längre än vad vi tror och detta på första generationen av elbilar. De elbilar som tillverkas idag kommer batteriernas livslängd antagligen vara längre än själva bilen.
 • Elbilar är dyra i inköp, det är korrekt att elbilar är i många fall dyrare än fossil drivna bilar. En orsak är att många av elbilarna har mer utrustning än motsvarande fossil bil som man ofta jämför med. Det andra är att elbilar har mycket lägre driftskostnader som gör att på några års sikt är elbilen billigare att äga. Slutligen håller gapet på att försvinna. Främsta skälet är att priset på bilens batterier som ofta är den största kostnaden faller varje år.
 • De är inte så miljövänliga som man tror. Här pratar man ofta om att det krävs mycket energi och resurser för att tillverka batterierna. Vilket gör att elbilen totalt smutsar ner lika mycket om inte mer än en vanlig fossil driven bil. Det är korrekt att det krävs mer energi att tillverka ett stort batteri till en elbil men dagens elbilar tillverkas mer effektivt. Dessutom använder många av dagens fabriker förnyelsebara energikällor. När det gäller metaller som kobolt så pågår där många processer för att se till att dessa utvinns på ett korrekt sätt. Det kan tilläggas att frågan om metaller och hur du utvinns är inte på något sätt nytt. Dagens fossil industri använder dessa metaller också.

Fördelar

 • Elbilar kräver mindre underhåll. En elmotor är rätt enkel konstruktion med få rörliga delar. Detta innebär att det är mindre som kan gå sönder samt behöver underhåll.
 • Elnätet finns överallt. Redan idag finns det många ställen att ladda elbilar på och det är enkelt att bygga ut för vi har redan ett omfattande elnät. Vi behöver inte bygga nya dyra infrastrukturer som tex för vätgas.
 • Elbilar är billiga att köra. Elen är relativt billig och elmotorn är väldigt effektiv att omvandla elkraft till rörelseenergi. Detta innebär att driftskostnaden för många elbilar är några kronor per mil.
 • Elbilar är säkrare. Tester har visat att en bil med förbränningsmotor löper fem gånger större risk att börja brinna. En bil med förbränningsmotor är bränsletank och bränsleledningar oftast oskyddade, och energiinnehållet i en bensintank är mycket högre än i ett batteri. 
 • Elbilar är roliga att köra. Du har all kraft direkt utan tvekan. Något många ovana förare tycker är väldigt roligt och överraskande. 

Sammanfattningsvis det finns fördelar och nackdelar med alla transportsätt och drivmedel men som det ser ut nu är nog elbilen det bästa sättet att skapa ett miljövänligt transportsystem för framtiden.

Sammanfattningsvis kan man väl säga så här att nackdelarna just nu främst handlar om pris för själva bilen, räckvidden och så klart den etiska frågan kring utvinningen av litium och kobolt. Viktigt är att litium och kobolt inte bara finns i elbilsbatterier utan även i datorer, smartphones och paddor – faktiskt i det allra mesta som kräver ett batteri. Det positiva är att nu lyfts frågan fram och många av de som köper dessa mineraler går i spetsen för att se till att brytningen sker på ett etiskt sätt. Här går faktiskt elbilsbranschen i bräschen.

Räckvidden blir bättre när batterierna blir billigare och man får mer lagring i dem. Elbilar är bättre för miljön om man räknar in bilens klimatavtryck under hela livscykeln och inte bara i produktionen. Inköpspriset är ofta dyrare fast å andra sidan är skatten lägre samt driftskostnaderna är bara en bråkdel av motsvarande fossilbil.   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn